Welkom allemaal



“When the winds of change are blowing, some people are building shelters and others are building windmills”.

zaterdag 11 december 2010

Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken







De wereld verandert.

De meeste artikelen van dit Ding heb ik gelezen en de filmpjes heb ik bekeken.Ik had me al eerder aangemeld bij NING 2.0., had al RSS op o.a. Mijns Inziens en Google Search bibliotheek 2.0 en de artikelen van Jan Klerk kende ik al uit Bibliotheekblad.

Bibliotheek 2.0.

-Is klantgericht en interactief, altijd bereikbaar en transparant: 24 per dag, 7 dagen per week.

-Is van en voor de gebruikers.

-Is participeren, samenwerken, delen.

-Is meer dan een opslagplaats van boeken, ook de toegangspoort tot informatie.

-Fysieke bieb blijft, maar de digitale bieb wordt steeds belangrijker.

-In de Bibliotheek 2.0 zijn webtools 2.0 zoveel mogelijk toegepast, zodat wij zichtbaar zijn op de sociale netwerken, bv. Twitter, maar dan wel professioneel aanpakken en met inhoud.

-Naast ontspannen, ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen in de fysieke bibliotheek, kan de klant nu ook zelf meedenken, een eigen inbreng hebben door bv. samen aan een catalogus te bouwen (taggen, recensies toevoegen, etc.). Niet meer alleen onze kennis en info telt.

-Wij moeten de gebruiker opzoeken in zijn eigen omgeving, bv. Facebook: kijken en luisteren naar wat hij wil en hem daar de digitale diensten aanbieden.

-Nieuwe technologie toejuichen en toepassen om diensten aan gebruikers te verbeteren.

-Bibliotheek 2.0 er voor iedereen, ook voor degenen die nog niet de weg gevonden hebben in de digitale wereld. Ook die mensen moeten we wegwijs maken en coachen.

-Leesbevordering was en is een belangrijke taak van de bibliotheek, maar mediawijsheid bijbrengen is een nieuwe taak geworden.

-Bij landelijke ontwikkelingen aansluiten, (zoals Nationale bibibliotheekcatalogus), zodat er straks een grote herkenbare bieb is, zoals er ook een Starbucks, een Hema en een Ikea is.

-Samenwerking met scholen, verenigingen, culturele instellingen, etc.

- Niet alleen uitleencijfers zijn belangrijk, maar ook bezoekersaantallen en hits op biebsite.


Dit alles vraagt een bepaalde houding van ons:

Bewust worden, om ons heen kijken, naar toekomst kijken,veranderingen signaleren, meegaan, kritisch zijn, dingen oppakken, durven uitproberen, inzicht in doelgroepen en kennis van nieuwe technische middelen, de wil hebben om te veranderen.en dit uitstralen, elkaar motiveren en bijstaan.

Er staat ons nog heel wat te doen. We hebben nog wat in te halen:

“Stilstand is achteruitgang.” en “Beginnen is winnen.”


Erg duidelijke en leuke filmpjes (Dennis Eijsten), waarin persoonlijke biebpagina’s te zien zijn met zelfgekozen widgets, waarmee je kunt lenen, reserveren, verlengen, boete kunt betalen, je eigen lijstjes kunt inzien, je leesvriendjes kunt ontmoeten. En dat allemaal vanuit je eigen Hyvespagina bijvoorbeeld.

Erg mooi vond ik de fictieve, digitale bibliotheek Valkenzande: de widgets, de instelling met de persoonlijke voorkeuren, downloadknop, videoarchief, themadossiers, aktiviteiten, aanwinsten, etc. Zo gaat het er straks dus uitzien…..

Geen opmerkingen:

Voor je interesse in mijn blog en voor alle reacties...

Voor je interesse in mijn blog en voor alle reacties...
groetjes Ans