
http://nos.nl/artikel/194972-harry-mulisch-83-overleden.html
Citaat van Mulisch : "Dood zal ik alleen voor de levenden zijn, niet voor mezelf. Ik bedoel, ik kan niet dood zijn. Dood zijn altijd anderen."
Deze blog is een voortzetting van de blog “ cursus 23 dingen en andere bibliotheekzaken” (april t/m dec.2010) en bevat nieuwtjes over sociale media en web 2.0, met name uit de bibliotheekwereld, die mij verwonderen, verbazen, raken of aan het denken zetten.
Reclamefilmpjes, movietrailers, muziekclips, funvideo’s, instructiefilmpjes, etc.
You Tube (2005 Google) is erg polulair en wordt gebruikt door professionele bedrijven en amateurs.(jezelf broadcasten schijnen veel mensen wel leuk te vinden.)
Je kunt filmpjes uploaden, delen (vergelijk Flickr-foto’s delen), afschermen, tags toevoegen, een eigen channel maken, er is RSS-mogelijkheid en je kunt comments geven. Je kunt de videootjes zo oproepen, dus je hoeft geen cd’s of dvd’s meer te branden.
Je blijft eigenaar van je ingezonden films. Maar dat laatste roept bij mij wel vraagtekens op: wat doet YouTube met mijn materiaal? Bovendien vind ik de reclame vaak storend.
Helaas is YouTube in sommige landen geblokkeerd zoals in China.
Er zijn veel videohostingsites. Ik heb er in het verleden al veel rondgesnuffeld.
Google Video heeft minder mogelijkheden dan YouTube.
Ik kwam al vaker goeie filmpjes tegen op Vimeo (zie blogpostings van 4 en 24 september).
12 seconds was steeds “closed”, dus daar kon ik niks leuks ontdekken.
YouTube wordt ingezet in onderwijs en bedrijven.
Ook voor bibliotheken kan YouTube nuttig zijn: lezingen, aktiviteiten, opening, verhuizing, een aktie aankondigen, etc. maar ook gewoon de materialen laten zien die je in huis hebt!
Bibliotheek Waterweg laat (m.b.v. YouTube en Vimeo) instructiefilmpjes (zoeken in catalogus, reserveren, etc) voor de lener zien, maar de lener kan ook zelf eigen filmpjes insturen: interactie met klant!
.
In verband met mijn aankomende vakantie heb ik alvast vooruitgewerkt.
Ik had – o.a. voor vakanties - al vaker met behulp van Maps en Street View routes bekeken en hotels gezocht, dus ook dit ding is mij niet vreemd..
Earth 5.0 had ik al ooit gedownload: ontzettend veel mogelijkheden: je kunt de oceaan verkennen, door berglandschappen vliegen, de eerste stappen op de maan zien, historische foto’s bekijken, etc. Prachtig!
De genoemde voorbeelden heb ik bekeken en ik kwam via Google Maps als kaartlaag uit bij * oude stadsplattegronden, beschrijvingen en foto’s van oude gebouwen, gravures (van J.L.Terwen) van Nederlandse steden en zelfs wandelroutes van Amersfoort.
* de gedichten in de Poetry Atlas waren helaas niet openbaar…
* met de Flickr en Google Street View mashup heb ik rondgedwaald in New York en Nieuw Zeeland.
* op de startpagina heb ik nog verschillende links bezocht.
Ik ben van Heythuysen naar Venetië gevlogen en in die plaatsen kaarten, luchtfoto’s, straten, kanalen, bezienswaardigheden, etc. bekeken.
Verschillende straten in Heythuysen hebben nog geen Street View.
Een groot overzicht van bibliotheken in Nederland (vele al met Street View) is te vinden in Google Maps.
Bibliotheek Eindhoven laat op haar site bij “over ons” naast een plattegrond ook Street View zien. De 3D in Google Earth maakt de bieb extra toegankelijk voor bezoekers: het mooie Philipspand, de ingang van de bieb, parkeerplaats, e.d. kan men thuis al bekijken.
Onze biebsite zou er ook zo uit kunnen zien.
Je zou met gekleurde ballonnetjes de openingstijden er nog bij kunnen laten zien zoals de bibliotheken van Vlaanderen.
Google Latitude is interessant als je je netwerk graag op de kaart hebt staan.
Verder heb ik nog het filmpje bekeken zodat ik de bibliotheek van Heythuysen op de 23dingenkaart van Rob kon zetten, maar dat lukte niet. Verschillende keren geprobeerd, maar de kaart kon ik niet bewerken, is waarschijnlijk afgeschermd. (@Rob: ik wacht je reactie af en probeer het dan alsnog.)
Het eerste chatprogramma dat ik privé gebruikte heette ICQ.
Ik gebruik nu al jarenlang MSN (Windows Live Messenger) en Skype .
Op het werk is er Google Chat (functie (G-mail).
Ik denk dat deze chatfunctie in de toekomst meer gebruikt zal gaan worden door personeel onderling dan nu het geval is.
Er zou vanuit de bibliotheek echter zeker ook een mogelijkheid geboden kunnen worden naar de klant toe.
Op de site zou kunnen staan dat er op vaste tijden gechat kan worden. Er moet dan tijdens en liefst ook nog buiten de openingstijden iemand aanwezig zijn die een snelle typevaardigheid en goede communicatieve eigenschappen bezit. Bovendien moet deze persoon goed op de hoogte zijn van biebzaken, catalogus, etc. i.v.m. een snelle reactie.
De bibliotheek biedt met een chat-mogelijkheid extra service door een directe communicatie met klant en dat zorgt weer voor extra binding, etc.
In de toekomst zal video-chat (met webcam), spraak-chat (met microfoon) en conference-chat (soort groeps-chat) meer en meer belangrijk gaan worden. Dat zie je in bedrijven, maar dat zal ook gaan gelden voor onze organisatie. Dan denk ik aan werkoverleg en vergaderingen.
Naast de bekende Instant Messaging programma’s is er Meebo.
Je kunt via je eigen site met sitebezoekers communiceren (via Meebo-widget). Als de bibiliotheek inlogt op Meebo - er is dus een account nodig - kunnen klanten gebruik maken van hun eigen IM-programma en op die manier communiceren met de bibliotheek.
Ik heb de widgets van Meebo en Google Talk op mijn blog geplaatst om uit te proberen hoe het allemaal werkt.
Ik denk niet dat die allebei in de toekomst op mijn blog blijven staan. Dat lijkt mij een beetje veel van het goede. Als ik het goed begrepen heb “zit” de Google Talk ook al in Meebo.
De Nederlandse inzending voor de Oscars, 'Tirza', won twee Gouden Kalveren, voor beste regie en beste montage. De film opende het filmfestival op 22 september. Of 'Tirza' genomineerd wordt voor een Oscar wordt eind januari bekend.
De beste actrice is volgens de jury Carice van Houten in 'De Gelukkige Huisvrouw': Volgens de jury "sleept deze actrice de kijker genadeloos mee in de ontwikkeling van de hoofdpersoon".
Voor zijn rol in 'Komt een vrouw bij de dokter' kreeg Barry Atsma het Gouden Kalf voor beste acteur, omdat hij ervoor zorgde dat het publiek "hem kan begrijpen en tegelijk verafschuwen".
'Joy' werd door de jury onder meer uitgeroepen tot beste speelfilm en was in totaal voor liefst zeven categorieën genomineerd. In de film gaat een geadopteerd meisje op zoek naar haar biologische ouders.
De genomineerde titels zijn Een soort familie van Kees van Beijnum, Meer dan een minnaar van Oscar van den Boogaard, Sprakeloos van Tom Lanoye, De Bloemen van Koen Peeters, Onze Lieve Vrouwe van de Schemering van Willem Jan Otten en Congo van David van Reijbrouck.
Op 8 november wordt, ook in Nieuwsuur, bekendgemaakt wie de prijs krijgt. Aan de AKO-Literatuurprijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.